Inspiration :) Καριέρα ή οικογένεια; Μπορούν να συνδυαστούν;

Από την μια άνθρωποι ταγμένοι στην οικογένεια. Από την άλλη άνθρωποι με αυτοσκοπό την καριέρα. Γενικά, υπάρχει η αντίληψη ότι δεν μπορείς να αποδώσεις και στους δυο τομείς εξίσου καλά όταν τα σχέδια για οικογένεια συγκρούονται με τις προσδοκίες για μια επιτυχημένη καριέρα και αντίστροφα.

Πολλές σχέσεις διαλύθηκαν προτού προλάβουν να γίνουν γάμος ή οικογένεια για την καριέρα του ενός ή και των δυο. Ο χρόνος και οι απαιτήσεις που δίνεις σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, είναι αυτά που στερείς από την προσωπική σου ζωή. Κι αυτή η ανισότητα δημιουργεί ένα συγκρουσιακό περιβάλλον και τερματίζει τα όνειρα ενός ζευγαριού για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Στην σημερινή εποχή με τις φιλοδοξίες των ανθρώπων να είναι υψηλές, την ισότητα των δύο φύλων και την δια βίου εκπαίδευση, είναι δύσκολη η εναρμόνιση στους δυο τομείς παράλληλα (;)

Λάθος. Φυσικά και είναι εφικτό να διατηρηθεί ικανοποιητικά η καριέρα και η οικογένεια. Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία. Και κυρίως η επιθυμία για ισορροπία.

Η δυνατότητα απέχει μια επιθυμία δρόμο. Αν πραγματικά το επιθυμείς, βρίσκεις τους μηχανισμούς που θα δημιουργήσουν την αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Γιατί καμία καριέρα δεν σου ζεσταίνει το κρεβάτι το βράδυ, καμία δουλειά δε σου προσφέρει ζεστασιά και θαλπωρή, όπως και καμία αγάπη δεν δίνει στέγη και φαϊ, αντίστροφα. Έτσι, όταν το ζευγάρι αναγνωρίσει συνειδητά τις ανάγκες του στους δύο αυτούς τομείς, με γνώμονες τους από κοινού συμβιβασμούς, την κατανόηση και την επικοινωνία, μπορεί να διαμοιράσει χρόνο, χώρο και προσφορά για την εξισορρόπηση των δυο.

Είναι ωραίοι οι άνθρωποι οι καταξιωμένοι, οι γυαλισμένοι. Αλλά σαν τη φάτσα ενός πατέρα όταν κοιτάει την κόρη του δεν έχει. Πιο επιτυχημένος και πλήρης δεν μπορεί να υπάρξει. Άξιες θαυμασμού οι γυναίκες που με μια γόβα στιλέτο κλείνουν κερδοφόρες συμφωνίες. Αλλά τα πτυχία και τα ντοκτορά μόνο τον άσπρο τοίχο διακοσμούν. Ούτε σε σκεπάζουν το βράδυ, ούτε σου ψιθυρίζουν «σ’ αγαπώ».

Για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ κατεργαρέων. Πώς γίνεται να επιτυγχάνεις στην επαγγελματική σου πορεία και να λες δεν μπορείς να επιτύχεις στο ρόλο συντρόφου ή γονέα; Μα σαφώς γιατί δεν το θέλεις πραγματικά! Γιατί απλούστατα υπερέχουν άλλα όνειρα που επιθυμείς περισσότερο να κατακτήσεις. Γούστο σου και καπέλο σου, φυσικά.

Οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν την επιτυχία. Είτε επιτυχία στον επαγγελματικό είτε στο γονεϊκό ρόλο είτε παράλληλα και στους δύο.

Σκέψου μόνο, μετά από πέντε χρόνια πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου; Έναν επιτυχημένο καριερίστα, έναν ικανό οικογενειάρχη ή έναν που ν’ αντισταθμίζει τα δύο, εξίσου καλά; Η απάντηση που θα δώσεις στον εαυτό σου να είναι εκείνη που θα καθορίσει και τις ενέργειές σου για να το πετύχεις. Τα βήματά σου, τις αποφάσεις σου.

Δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστό και λάθος. Υπάρχει σωστό για τον καθένα ξεχωριστά. Τι είναι για τον καθένα η ευτυχία, η επιτυχία κι οι στόχοι ζωής. Όχι οι παροδικοί στόχοι ζωής, αλλά εκείνοι που όταν η κλεψύδρα δηλώσει τέρμα χρόνου θα αφήνει ικανοποίηση για τις ισορροπίες που διατήρησες συνειδητά στη ζωή σου.

Βάσια χχχ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: